Köki, rohamrendőrök, miegymás

Több száz rohamrendőr várta készültségben csütörtökön reggel Kőbánya-Kispesten a kereskedők napokkal korábban tervezett, de nem bejelentett élőláncát. A készültségre azért volt szükség, mert más szervezetek is jelezték, segíteni akarnak a kereskedőknek a tiltakozásban (sic!). A metró végállomás boltosai a terület kiürítése ellen tiltakoztak volna, de szerdán este megegyeztek a kerület polgármesterével.

Csütörtökön reggel óta több száz rohamrendőr, rabszállítókkal és csapatszállító kocsikkal gyülekezett a Kőbánya-Kispest metró végállomásnál (tehát úgy készültek, hogy onnét már rabokat fognak elszállítani -k).

A korábban a kereskedők által tett kétségbeesett kijelentés, miszerint élőlánccal tiltakoznak a tűzveszélyessé vált terület elhagyása ellen. A készültség fő oka azonban az volt, hogy több, az utcai megmozdulásokról ismert szervezet is jelezte, hogy csatlakoznának a tiltakozáshoz.

A kereskedők azonban szerdán este megegyeztek a kerület polgármesterével és haladékot kaptak boltjaik kiürítésére. A rendőrök délelőtt fél tizenegy előtt elhagyták a területet, de délutánig készültségben maradnak (hátha valakinek valami nem tetszik -k).

A kerületi polgármesteri hivatal közlése szerint szerdán a hivatal illetékesei és a kereskedők képviselői szűk körű tárgyaláson egyeztek meg. A kereskedők bemutatták az általuk készíttetett szakvéleményeket a metróállomás tűzbiztonságáról.

Ez, valamint egy tűzoltósági szakvélemény ellent mond a kiürítés alapjául szolgáló szakvéleménynek. Ezért a hivatal felfüggesztette a kiürítést, hogy a határozat ellen a kereskedők jogi lépéseket tehessenek. Addig a boltok tovább működhetnek.

Forrás: Index, Független Hírügynökség



    Kőbányán már jóideje nem fukarkodnak az emberek behülyítésével. Emlékszem, mikor még a X. kerületben laktam, Andó Sándor (MSZP) a kampányidőszak alatt "Nosztalgia Almavásárt" tartott az óhegyi és újhegyi kisnyugdíjasoknak, ahol 1 kg almát kaphattak egy forintért. Megkapó jelenet volt, ahogy a legények adták Andó kezébe a porciókat, ő pedig nyájas mosollyal továbbította azokat a hálás nyugdíjasoknak. Meg is nyerte ezek után persze, beülhetett a helyére egy ciklusra, hogy elvégezze a rá kiszabott feladatokat.

Mindenesetre a következő választási időszakban már Arató elvtárs fiatalos, kifeszült arcának másai borították be a X. kerület villanyoszlopait, buszmegállóit, és egyéb, graffitis huligánok irkafirkáitól féltett felületeit. Valószínűleg a nyugdíjasok is szívesebben nézték egy ilyen egészséges, jól táplált fiatalember megpirult buci orcáját, mint Andót.

Én is -bevallom- nem egyszer szívesen beleharaptam volna abba a jó kis husiba. Azt sem bántam volna, ha fogaimat alaposabban belemélyesztve szemgolyói esetleg kipattannak,  és fogaim közt berepülve szájpadlásomnak ütődnek.
Szemüvegkerettől és üvegszilánkoktól nem zavartatva, buzgón rágtam volna el a szemfenékhez tapadó inakat hogy a golyók elfoglalhassák helyüket pofazacskóm két oldalán, az ő arcához hasonlóan hörcsögszerűre formálva önnön arcomat.

De ennyit a nosztalgiáról, tekintsünk inkább a jövőbe, méghozzá a Kőbánya-Kispest vasútállomás hajléktalanszagú bűzfelhőinek opálján keresztül.
Vajon mióta van az a létesítmény ott minősíthetetlen állapotban? Hogy tűzveszélyes volna? Nyilvánvaló. Mocskos, elavult és veszélyes.

Költői kérdésfevetés, szinte szégyellem is leírni, de mégis mikor minősítették volna át a "nektek tökéletesen megfelel" kategóriából legalább az "ezzel sürgősen csinálni kéne valamit" kategóriába, ha nem merül fel a terület hasznosításának -egyébként közismert és ordítóan egyértelmű- tervezete? Sose, legfeljebb ha rászakad az ott dekkoló alkoholistákra, meg boltosokra, dehát az meg kit érdekel.
Most hirtelen rettentő fontos lett azt a kócerájt ott kiüríteni, igen, és erre a hatalom minden megilletődés nélkül, rutinból alkalmazza a mi pénzünkből alaposan felszerelt pribékjeit. Kérdem én, hol szélsőjobbos megnyilatkozás ezt a zsoldoshordát a lakosságot terrorizáló, elvtelen erőszakrobotoknak, vagy ávéhának nevezni?
Vagy inkább gondolatrendőrségnek. Mert nagyon jól tudjuk, nem arról van itt szó, hogy az "odaállással" van a gond. Azzal van a gond, hogy az ő utukba állnak oda.

Eszembe jut a médiában ezév október 26-án meghonosodott kifejezés, a "járókelőnek álcázott tüntető". Ízlelgessük kicsit. Olyasvalaki, aki járókelőnek álcázza magát. Ez hogyan kivitelezhető? Például buszmegállóban álldogálással, járással-keléssel, kirakatnézegetéssel.  Na most aki így "álcázza magát", az mit tesz, és mit "álcáz"? Álldogál, jár-kel és kirakatot nézeget. Mit álcáz? Jelen állás szerint azt, hogy ő valaha tüntetett, esetleg tüntetni fog, mindenesetre az elégedetlenség, és véleményének kinyilvánítása ott motoszkál a makacs kis agyában, és erről csak jelenleg volt hajlandó letenni, ezt a megátalkodott elhatározását a későbbiekben potenciálisan tettekre is váltja, vagyis tüntetni fog.
Ez pedig semmiképp nem elfogadható, tekintve, hogy zavarná az alkotmányos rendet, illetve az ország polgárainak, illetve egészének békés gyarapodását, boldogulását. Egyáltalában minek megy oda? Mit hangoskodik?
Ja, hogy csak gondolt rá, és épp egy buszmegállóban álldigál? Megelőző csapás, kérem. Igazoltatás, motozás, kábelkötegelő a csuklóra.
Jó dolog is a megelőző csapás, megelőzi a háborúskodást! Így itt is megelőztek, nehogy ezek a felelőtlenül gondolkodó emberek esetleg terrorizálják a többi embert. Hát majd ők, előre. Legegyszerűbb az összes, buszra várakozó egyedet bevinni, ki tudja, melyik akart tüntetni...

    Azt írtam fentebb, hogy a Köki jövőjével fogunk foglalkozni. Be kell valljam, hogy nem nagyon érdekel. Ugyanúgy nem érdekel, mint a kormányzati negyed, illetve a Nyugati pályaudvar jövője. Mégpedig azért nem, mert nagyon jól tudható már most, hogy ezek közül egyik sem a lakosság érdekeinek irányába fog mozdulni, és marad az aktuálburzsoázia hatalmi arroganciájának kiszolgáltatott játékszere.